Semenic perla Carasului

Muntii Semenic sunt situati pe aliniamentul muntilor Tarcu, Godeanu si, patial al Cernei, apartinand Carpatilor Meridionali. Catre nord ei corespund, in linii generale, directiei pe care sunt amplasati muntii Zarandului, apartinand compartimentului muntilor Apuseni. De la Caransebes pana la Valea Minisului pe directia nord-est-sud-vest, masivul Semenic se extinde pe o lungime de circa 34 km, iar de la vest la est, intre localitatile Cuptoare si Sadova Veche, pe o latime de circa 31 km.


  Limita de nord ii separa de depresiunea Ezeris-Brebu, dealurile Sacosului si depresiunea Caransebes, corespunzand in general contactului dintre sisturile cristaline si rocile sedimentare, in lungul caruia raurile ai sculptat, pe un aliniament festonat, bazinete de eroziune, care adapostesc localitatile Apadia, Delinesti, Ohabita, Rugi etc.Aceasta limita poate fi urmarita incepand cu Talva Sarbului-476 m, trece apoi pe la sud de dealul Piatra Straja-445m, pe la nord de dealurile Paza-450 m, Fantanii-485 m, Sovesna-584 m, Cucuiul Plesii-527 m, Piatra Alba-456 m, oprindu-sela aproximativ 3 km sud-vest de Caransebes, in valea larga a Timisului.

Semenic   Limita de est evidentiaza caracterul unui relief afectat de fracturi tectonice; pornind de la Caransebes, limita se desfasoara pe stanga Vaii Timisului, pe directia localitatilor Buchin, Petrosnita, Valisoara, Bucosnita, Golet, Slatina-Timis, Sadova Veche, Armenis, Teregova.De la Teregova raul Timis coteste coteste brusc catre nord-vest patrunzand adanc in zona centrala a masivului Semenic. Pe o mica portiune, intre muntii Semenic si Cernei, se intercaleaza extremitatea nordica a culoarului tectonic Cerna-Mehadica, care inainteaza de la sud catre nord, pe aliniamentul Domasnea-Poarta Orientala-Teregova.

  Limita de sud separa muntii Semenic de muntii Almaj prin intermediul depresiunii Bozovici, desfasurarea ei sinuoasa lasand in afara culmi netede si prelungi denumite tilve . Ea poate fi urmarita incepand din vf.Lazul Mare, continua pe la sud de vf.Capul Dealului-784 m, situat la 3 km vest de localitatea Parvova, vf.Lacul Cerbului-933 m, dupa care traverseaza Tilva Breazovii. De aici, inainteaza pe la sud de vf.Polovart-954 m, trece peste Dealul Zagrazii si se opreste la confluenta vaii Poneasca cu valea Minisului.

  Limita de vest se desfasoara in lungul vailor Poneasa si Barzava, separand muntii Semenic de muntii Aninei. Mai la nord de Resita, limita nordica separa prin intermediul culoarelor depresionare ale Resitei si Ezeris-Brebu, muntii Semenic de muntii Dognecei.De la vest de Dealul Zagrazii-920 m, limita inainteaza pe dreapta vaii Poneasa, urca la nivelul vf.Poiana Rusului-1023 m si patrunde in directia obarsiei vaii Barzava, de aici se inscrie in lungul culmii raspitel-889 m, prin vf.Poiana Betii-867 m si culmea Certej-955 m. In continuare, limita trece pe la est de localitatea Cuptoare, strabate dealul Piatra Alba, se apropie de localitatea Secu, avand catre est vf.Poiana Cozia-687 m, pentru ca apoi sa coboare la vivelul albiei Barzavei pe care o traverseaza. Limita se continua dincolo de acest rau, pe la vest de dealurile Pietrosul si Tilva Matricii-574 m, schimband directia spre nord-vest coboara lin spre dealul Poienii-493 m, traverseaza apoi valea Tarnovei oprindu-se in Tilva Sarbului-476 m, unde vine in contact cu limita de nord.


Comentarii

Postări populare