Manastiri in Prahova






Manastirea CRASNA

Inceputurile fiintarii acestui sfant lacas se pierd in negura vremurilor .Cele mai vechi marturii dateaza de pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, mentionata fiind atunci existenta unei biserici de lemn si a unor chilii pentru sihastri care vegheau aici. Biserica vehe a manastirii, terminata de zidit in 1828 si de pictat in 1832 (Scoala Tatarascu ) a fost ctitorita de boierul Constantin Dinu Parlogea. Aceasta calugarindu-se a devenit staretul manastirii care pe atunci purta numele de Izvoarele (dupa numele comunei invecinate, Izvorani).
Dupa o perioada de mare inflorire, viata monahala are de suferit datorita secularizari.In anul 1960, prin aplicarea decretului 410, calugarii fiind scosi din Manastire, a fost desfintata obstea, iar manastirea figura ca biserica izolata pe langa parohia Izvoarele. Flacara vietuiri monahale a fost reaprinsa in 1967 cand vrednicul de pomenire Patriarh Iustinian redeschide manastirea ca schit apartinand manastirii Sinaia.



Manastirea GHIGHIU

(situata in proximitatea municipiului Ploiesti), are hramul Izvorul Tamaduirii. Asezamantul - ridicat in anul 1817 - este plasat pe terenul donat de Uta Raforeanca; acestei donatii initiale i s-a adaugat efortul ctitoricesc al monahului Agapie, pe vremea voievodului Ioan C. Caragea, mitropolit fiind in acea vreme IPS Nectaire. Dealtfel, pe locul actualei manastiri a functionat o alta vatra monahala, zidita pe la sfarsitul veacului al XVI-lea, de catre logofatul Coresi, impreuna cu sotia sa.
Actuala biserica a manastirii a fost zidita intre anii 1858-1866 prin staruintele staretilor Eftimie si Antonie, sustinute prin purtarea de grija a mitropolitului Nifon, chiar pe temelia fostei bisericute de lemn. Fundatia actualei biserici este pe blocuri masive de piatra, pe care s-au ridicat ziduri de caramida. Arhitectura bisericii aminteste de stilul brancovenesc: forma de trefla, o singura turla pe naos si pridvor deschis in fatza. Pictura, exceptand scenele din turla, este influientata de scoala italiana; autorul ei este pictorul Gheorghe Tatarescu.



Manastirea CHEIA

intemeiata in secolul al XVIII-lea.Arsa in perioada 1832-1835 si refacuta intre anii 1835-1838. Picturi murale ale zugravului Naum si icoane pictate de renumitul pictor Gheorghe Tatarascu.Situata pe malul drept al raului Tampa. In interiorul bisericii se remarca "tampla altarului" suculptata si suflata cu aur, lucrarea fiind executata la Viena si platita la acea vreme cu suma de 600 napoleoni de aur.



Manastirea SINAIA

La început manastirea a fost construita sa adaposteasca doisprezece calugari (dupa modelul Mântuitorului Iisus Hristos care si-a ales doisprezece apostoli), dar cu timpul numarul a crescut fiind necesara construirea unei alte bisericii mai mare si a unor chilii suplimentare. Noile constructii (ceea ce se numeste astazi "curtea noua"), au realizate între anii 1842-1846, prin grija staretului Ioasaf si Paisie.
Pronaosul este dominat de tablou votiv care il reprezinta pe fondatorul Manastirii, Mihail Cantacuzino, inconjurat de cei optsprezece copii (multi dintre ei fiind adoptati), de prima si a doua sotie, precum si de alti membri ai familiei Cantacuzino, incepand cu Neagoe Basarab (1512-1521), apoi Radu Serban, Constantin Serban, Constantin Cantacuzino, domnitorul Serban Cantacuzino (pictat cu o coroana pe cap si cu crucea în mâna ca cel carte a trecut deja la cele sfinte), si altii..
Asezata in incinta noua si inchinata Sfintei Treimi, Biserica mare a fost construita din piatra si caramida intre anii 1842-1846prin straduinta calugarilor care locuiau aici. Deteriorata de mai multe ori, ea a fost partial reconstruita intre anii 1893-1903 si renovata complet dupa planul arhitectului George Mandrea. Pictura in ulei a fost executata pe fond de aur mozaicat, in stil neobizantin, de pictorul danez Aage Exner.
Prin grija Regelui Carol 1, biserica mare a Manastirii Sinaia a fost inzestrata cu energie electrica, fiind prima biserica si manastire ortodoxa din Romania care a fost electrificata. Familia regala a locuit in timpul vacantelor la Sinaia, la manastire o perioada de 11 ani, incepand cu 1871. Dupa mutarea lor la castel, cand s-au sarbatorit 200 de ani de la fondarea manastirii s-au amenajat in aceste spatii (vechi resedinte regale) un muzeu religios care functioneaza si astazi si care a fost primul muzeu religios romanesc.

(sursa:www.pelerinaje.ro)



Manastirea SUZANA

In 1740 a fost ridicata, de catre Suzana Arsicu, fondatoarea manastirii, o biserica din barne. Suzana Arsicu, femeie instarita, venea de la Sacele, din Ardeal si a multumit astfel Domnului ca a scapat teafara dintr-o furtuna care a prins-o pe drum. A fost cea dintai stareta.Biserica de azi s-a ridicat intre 1880 si 1882, in timpul staretiei maicii Natalia Perlea. S-a pastrat acelasi hram, fara a indrazni cineva sa se mai gandeasca la vreo schimbare. Manastirea mai are o bisericuta - Paraclisul - construita in 1911, pe vremea maicii starete Tomaida Perlea, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.
Pictura bisericii, in ulei, este opera maestrului Petre Nicolau, ucenic al lui Gheorghe Tattarescu. Tot ale manastirii sunt o colectie de icoane pictate pe lemn si sticla, numeroase carti vechi, obiecte de cult. Icoanele sunt imbracate in argint aurit.

(sursa:www.pelerinaje.ro)



Manastirea ZAMFIRA

Acest complex monahal este compus din doua biserici (amandoua monumente de arta), o colectie de arta bisericeasca si chiliile maicutelor. 1. Prima biserica (numita si biserica mica) are hramul "Sfanta Treime" si este plasata in cimitir. Ea a fost construita intre anii 1719-1743 de Zamfira, sotia lui Manuel Apostol - om de incredere la curtea domnitorului Constantin Brancoveanu. 2. A doua biserica (numita si biserica mare), situata in curtea manastirii este fondata de Mitropolitul Nifon si construita intre anii 1855-1857 in scopul transferarii maicutelor de la schitul "Rosioara" de la Filipesti de Padure.

Comentarii

Postări populare