Cabana Malaiesti ... Muntii Bucegi la 1720 m



,, Dacă ai un dor ce te frământă,
Nu căta că-i drumul obositor,
Hai cu mine, prietene, pe munte,

Pe cărările Bucegilor… ”
Imnul Bucegilor

Cabana Malaiesti- muntii Bucegi
Altitudine: 1720 m
Capacitate: 100 locuri in camere cu 3, 4, 6, 9 si 14 paturi
Prezenta permanenta asigurata dl. Ion Adamuta
Se servesc bauturi alcoolice si nealcoolice, precum si mancare calda (supe, ciorbe, etc)
Interzis accesul cu orice mijloc de transport motorizat – aviz amatorilor – precum si ascultatul manelelor!

Probabil cea mai  iubita cabana din Bucegi, cabana Mălăiești, una dintre cele mai vechi din Carpații românești, a avut o istorie destul de zbuciumată.

A fost ridicată în 1882 (prima cabană din Bucegi) de către SKV (Siebenbũrgische Karpaten Verein) în poiana de mai jos de golul alpin, la o altitudine de 1570 de metri (mai jos de zona ce se numește „La Blide”). Începută la 7 mai 1882, construcția este inaugurată la 29 iulie. Din păcate, adăpostul de lemn nu a rezistat prea mult, arzând în anul 1897.

La 24 august 1898 este inaugurată o nouă cabană, odată cu Drumul lui Deubel, refăcut în această perioadă.
În anul 1923, o cumplită avalanșă, pornită dn jgheaburile Bucșoiului, avea să distrugă cabana. N-a mai fost reconstruită pe același amplasament. Resturile adăpostului au fost cărate sus, în golul alpin, fiind folosite la ridicarea unei alte cabane. În anul 1924, aceeași asociație turistică a ridicat Casa Mălăiești, pe noul amplasament, la o altitudine de 1720 de metri, la adăpostul Padinei Crucii. A fost mărită în anii 1938-1939, iar în 1967 a fost modernizată.
În anii ei de vârf cabana avea aproximativ 100 de locuri vara și 50 de locuri iarna, în camere cu priciuri.
În fiecare an se ținea aici festivalul folk „Floare de Colț”, iar la 1 mai se desfășura renumitul concurs de ski din Valea Mălăiești.
Din păcate, în martie 1998, un incendiu a ars construcția, rămânând în picioare doar clădirea Refugiului Salvamont, construit de curând. Se pare că totul ar fi pornit de la unul din hornurile cabanei, în care s-a aprins cenușa. Cu ce să o stingi!? Până au ajuns ajutoarele sus, nu mai rămăsese nimic. Doar amintirile și un cântec vechi: „Dacă vii din orice parte / La Râșnov să te oprești / Vei afla în scurtă vreme / De cabana Mălăiesti”. În următorii ani, Refugiul Salvamont va constitui singurul adăpost pentru turiști. Apoi s-a construit o nouă cabană. Mai greu, căci în anii aceștia orice adăpost montan se construiește mai greu.
În 2007 s-a dat în funcțiune noua cabană. Mai întâi o mică anexă (2006), apoi și clădirea cea mare.
Nici bine nu s-a refăcut cabana, că în primăvara lui 2007 (23 martie), o puternică furtună care a lăsat 50 cm de zăpadă grea în Valea Mălăiești, a distrus acoperișul neconsolidat al adăpostului. Se pare ca acesta a fost distrus de suflul unei avalanșe ce a coborât de pe Bucșoiu, în Șuvoiul Caprelor. De altfel și toată zona de „La Blide” a fost și ea măturată de avalanșe grele ce au rupt trunchiuri de copaci. A fost una din cele mai mari avalanșe din ultimii 50 de ani.

Comentarii

Postări populare